top of page

ESG (Finansal Sürdürülebilirlik) nedir? Hangi işletmeler Sürdürülebilirlik Raporlamasına tabidir?

  • Yazarın fotoğrafı: Pan & Partners
    Pan & Partners
  • 5 Tem 2024
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 22 Tem 2024

ESG nedir?

ESG (Finansal Sürdürülebilirlik) kavramı, işletmelerin sadece ekonomik performanslarına değil, aynı zamanda çevresel, sosyal ve yönetişimsel etkilerine de odaklanan bir yaklaşımı ifade eder. Kavram ilk defa 2004 yılında, Birleşmiş Milletler’in (BM) Genel Sekreteri olan Kofi Annan'ın talebi üzerine 20 finans kurumu tarafından hazırlanan “Who Cares Wins: Connecting Financial Markets to a Changing World” raporunda geçen bir kısaltmadır.


ESG

Yazımızda, ESG'nin temel unsurlarını ve konu hakkındaki yasal düzenlemeleri ele alacağız.

ESG nedir?

ESG’nin temel unsuları nelerdir?

Sürdürülebilirlik Raporlaması nedir?

01/01/2024 itibariyle sürdürülebilirlik raporlamasına tabi olacak işletmeler nelerdir?

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

ESG’nin temel unsuları nelerdir?

  1. Environmental: Çevresel faktör, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum sağlama, kaynak kullanımı, emisyonlar, geri dönüşüm, atık yönetimi ve sera gazı emisyonları gibi çevresel konuları kapsar. Ayrıca biyolojik çeşitliliğin korunması, kirliliğin önlenmesi ve döngüsel ekonomi gibi konuları da içerir. 

  2. Social: Sosyal faktör, eşitsizlik, kapsayıcılık, iş ilişkileri, insanların becerilerine ve topluluklarına yapılan yatırımlar, iş gücü muamelesi, insan hakları, topluluk çıkarları ve ürün sorumluluğu gibi konuları ele alır ve paydaşlar arasında güven ve sadakat oluşturmayı amaçlar.

  3. Governance: Yönetişim  faktörü, kamu ve özel kurumların yönetim yapıları, çalışan ilişkileri ve üst düzey yönetici ücretlendirmesi gibi konuları içerir ve sosyal ve çevresel hususların karar alma süreçlerine dahil edilmesini ve en iyi uygulama kurumsal yönetim ilkelerine uyumu sağlamak için önemli bir rol oynar. Yönetim kurulu yapısı, etik kurallar, şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele politikaları gibi unsurlar yönetişim bileşeninde yer alır.


Yatırımcı ve hissedarların sürdürülebilir yatırımlara giderek daha fazla önem vermesiyle ESG etkilerinin uzun vadede ekonomik açıdan daha önemli olacağına inançları da artıyor. CFA Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, yatırım profesyonellerinin %63'ü, yatırım verisi analizlerinde ESG derecelendirmelerini kullandıklarını ifade ederken, %73'ü ESG derecelendirmelerinin önümüzdeki beş yıl içinde şirketlerin sermaye maliyetleri üzerindeki etkisinin artacağını düşünüyor.


Sürdürülebilirlik Raporlaması nedir?

İşletmelerin çevre, sosyal ve yönetişim konularındaki açıklamalarını içeren sürdürülebilirlik raporları, sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatlar ile sürdürülebilirliğe ilişkin katkıları ortaya koyar ve böylelikle işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmelerine olanak tanır.

Bu raporlar, kurumsal değerin belirlenmesinde finansal raporlar kadar önem taşımaktadır.

Ülkemizde de sürdürülebilirlik raporlamasıyla ilgili küresel gelişmeler yakından izlenmektedir ve nihayetinde 29 Aralık 2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Kurul Kararı ile eşik değerleri sağlayan işletmeler 1 Ocak 2024’ten itibaren Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına uygun raporlama yapmakla yükümlü kılınmıştır.

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması, özel yetkinlik gerektiren ve işletmelerin finans departmanlarıyla iş birliği yapılmasını gerektiren, ayrıca tüm düzenlemelere uyum sağlamayı zorunlu kılan nitelikli bir iştir.


01/01/2024 itibariyle sürdürülebilirlik raporlamasına tabi olacak işletmeler nelerdir?

A- Aşağıdaki ölçütlerinden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aşan işletmeler,

− Aktif toplamı 500 Milyon Türk Lirasını

 − Yıllık net satış hasılatı 1 Milyar Türk Lirasını

− Çalışan sayısı 250 kişiyi

aşan işletmeler zorunlu uygulama kapsamına dâhildir.


B- 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenleme ve denetimine tabi bankalar, herhangi bir eşik değere tabi olmaksızın zorunlu raporlama kapsamındadırlar. (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde yer alanlar bankalar bu uygulamadan muaf tutulmuştur.)


Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Pan & Partners, ESG alanındaki hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetleri, şirketlerin ve iş dünyasının ESG politikalarını ve girişimlerini geliştirmelerini ve hayata geçirmelerini destekleyecek tüm hukuki hizmetleri bir arada sağlıyor.


Yeşil ve sürdürülebilir finans ile bu temeldeki yatırımlar, kurumsal yönetim, kriz yönetimi, kurumsal sosyal sorumluluk, kurumsal vatandaşlık, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık, paydaşların katılımı, istihdam ve çalışma, insan hakları, raporlama ve açıklamalar, rüşvetle mücadele, yolsuzlukla mücadele gibi ESG ile bağlantılı tüm konularda, Pan & Partners şirketlere ve iş dünyasına bütüncül bir yaklaşımla deneyim ve uzmanlığını sunuyor.


Pek yakında Kamu Gözetimi Kurumu tarafından açılacak sınav ile bağımsız denetçiler arasından Sürdürülebilirlik Denetçileri seçilecek ve denetim mekanizmaları daha da güçlenecektir. Söz konusu denetim koşullarına uyum sağlamada Pan & Partners her zaman size destek vermeye hazırdır.


Pan & Partners avukatları, ESG konuları ile bağlantılı her türlü hukuki uyuşmazlıkta, dava ve tahkim süreçlerinde ve adli ve idari soruşturmada şirketinizi özen ve başarıyla temsil eder.


Unutmayın geleceği inşa etmek ellerimizde!

Not: Bu yazı, bilgilendirme amaçlıdır ve yasal tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu ile ilgili yasal düzenlemeler ve haklarınız hakkında bilgi edinmek için bir avukata danışmanız tavsiye edilir.

Comments


© Pan&Partners

bottom of page