top of page

Kira sözleşmesine sahte imza atılırsa ne olur?

  • Yazarın fotoğrafı: Pan & Partners
    Pan & Partners
  • 22 Eyl 2024
  • 3 dakikada okunur

Sahte imza nedir?

Sahte imza, bir kimseye ait imzanın, kopyalanarak, aktarılarak yahut taklit edilerek kullanılmasına verilen addır. Sahte imza, bazı durumlarda yalnızca düzenlenmesi, bazı durumlarda ise düzenlendikten sonra kullanılması halinde suç teşkil etmektedir.


Sahte imza atılan evrak türü özellikle kira sözleşmesi gibi özel hukuk alanında kullanılan bir evrak ise kira sözleşmesinin kullanılması (vergi dairesine sunulması vs) özel belgede sahtecilik suçunu oluşturur.


sahte imza

Yazımızda, kira sözleşmesinin sahte imza ile düzenlenmesi ve kullanılmasının sonuçlarını konularını ele alacağız.

Kira sözleşmesinde sahte imza nerelerde sıklıkla karşımıza çıkar?

Kira sözleşmelerinin düzenlenme şekli yasada taraflara bırakılmıştır. Yani kira sözleşmesi yazılı olarak yapılabildiği gibi sözlü olarak da düzenlenebilmektedir. Ancak sözlü yapılan kira sözleşmeleri özellikle yargı sürecinde ispat problemi ile karşılaşabilmektedir. İşte özellikle kira sözleşmesinin sözlü düzenlendiği durumlarda kiracılar tarafından yargıda ispat aracı yapılabilmek amacı ile kiraya verenin imzasında sahtecilik yaparak kira sözleşmesi düzenlenmesi, yahut bir sebepten yazılı kira sözleşmesini yenilemek isteyen tarafın, diğer tarafı imzaya ikna edememesi sonucunda yeni düzenlediği kira sözleşmesine imza atarak bu sözleşmeyi vergi dairesine sunması sıklıkla karşılaşılan durumlardandır.


Öte yandan, yazılı düzenlenen kira sözleşmesinin imza haricinde tahrif edilerek (kira/kapora bedellerinin değiştirilmesi gibi) ilgili makamlarda (örneğin mahkemede) kullanılması yine özel belgede sahtecilik suçu kapsamında sayılacaktır.


Özel belgede sahtecilik suçunun şartları nelerdir?

Özel belgede sahtecilik suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 207. maddesinde, “Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklide düzenlenmiştir.

Kira sözleşmesine sahte imza atan taraf, eğer bu belgeyi kullanmaz ise yahut ilk bakışta belgede sahteciliğin anlaşıldığı yani aldatıcılık özelliği taşımayan tahrifat yapılması halinde özel belgede sahtecilik suçu oluşmayacaktır.

Kira sözleşmesine sahte imza atan kişinin cezası nedir?

Kira sözleşmesini sahte imza atarak kullanan kişi ve kişiler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kira sözleşmesinin sahte imzalandığını bilerek evrakı kullanan kişi de aynı cezaya çarptırılır.


Sözlü kira sözleşmesine uygun olarak yazılı bir kira sözleşmesi düzenlenerek sahte imza atılması hukuka uygun mudur?

Hayır, özel belgede sahtecilik suçunun koşullarının oluşması ceza verilmesi için yeterlidir. Sahte imza ile düzenlenen kira sözleşmesinin kullanılması, tarafların irade beyanlarını, anlaştıkları hususları doğru yansıtsa dahi sahtecilik suçunun işlendiği gerçeğini değiştirmeyecektir. Ancak hukuki durumu belgelendirme amacı taşıdığından cezanın yarı oranında indirilmesi söz konusu olacaktır.


Kira sözleşmesinde imzanızın taklit edilerek kullanıldığını tespit etmeniz üzerine ne yapmalısınız?

Savcılığa şikayette bulunmanız gerekmektedir. Savcılık tarafından suç delilleri incelenerek soruşturma aşaması yürütülerek, şartlarının oluşması halinde, iddianame düzenlenecek ve kamu davası açılacaktır.


Özel belgede sahtecilik suçu takibi şikayete bağlı suçlardan olmadığından şikayet süresi bulunmamaktadır. Özel belgede sahtedcilik suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.


Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Kira ilişkisinden kaynaklanan hukuki süreçler sıkı takip edilmez ise telafisi güç hak kaybına sebep olma riski taşır. Dolayısıyla kira hukuku ile ilgili yasal süreçler hakkında bir avukata danışmanız önemlidir.


Pan & Partners olarak, kira hukuku ile ilgili tüm yasal süreçlerde her zaman yanınızda olduğumuzu ve hukuki destek vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.


Unutmayın: Haklarını savunmak kişinin en değerli savaşıdır!

Not: Bu yazı, bilgilendirme amaçlıdır ve yasal tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu ile ilgili yasal düzenlemeler ve haklarınız hakkında bilgi edinmek için bir avukata danışmanız tavsiye edilir.

Comments


© Pan&Partners

bottom of page