Yeni malik kiracıyı tahliye edebilir mi?
- Pan & Partners
- 29 May 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 Tem 2024
Kira ilişkisi devam ederken taşınmazın el değiştirmesi halinde kira sözleşmesinin hukuki durumu ne olur?
Kira ilişkisi devam ederken taşınmazın herhangi bir sebeple el değiştirmesi durumunda yeni malik aynı şartlarla sözleşmenin tarafı olur. Yeni malikin sırf taşınmazın el değiştirmesine dayanarak kiracıyı ev yahut işyerinden çıkartamaz. Buna karşılık aşağıda yer verdiğimiz şartların gerçekleşmesi koşulu ile yeni malik kiracıyı ev yahut işyerinden ihtiyacı sebebine dayanarak tahliye edebilecektir.

Yazımızda, yeni malikin ev ya da işyerini ihtiyaç sebebiyle tahliyesine ilişkin şartları ele alacağız.
Yeni malikin ihtiyaç sebebiyle tahliyesine ilişkin Yargıtay kararları nelerdir, neleri kapsar?
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/4632 E. ve 2019/1687 K. 21.02.2019 T. sayılı kararı; Kiracıların, kiracı bulundukları taşınmazları bir yargı kararı olmaksızın tahliye etmeleri halinde, TBK 355. madde uyarınca tazminat talebinde bulunamayacakları vurgulanmıştır.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2014/3336 E. ve 2014/4259 K. 02.04.2014 T. sayılı kararı: İhtiyaç iddiasına dayalı davalarda tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğunun kanıtlanması gerektiği ile konut ihtiyacına dayalı davalarda ihtiyaçlının(yeni malikin) kirada oturması ihtiyacın varlığı açısından yeterli olduğu vurgulanmıştır.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2016/3380 E. 2016/3343 K. 25.04.2016 T. sayılı kararı:Yeni malikin reşit alt soyunun (oğlunun) bekar dahi olsa ailesiyle birlikte oturmaya zorlanayacağı, bu durumda ihtiyaçlı (yeni malikin) reşit çocuğunun bekar dahi olsa ayrı oturma isteminin olağan karşılanarak ihtiyaç iddiasının kanıtlandığı kanaati bildirilmiştir.
Yeni malikin ihtiyaç sebebiyle tahliye şartları nelerdir?
Taşınmazı sonradan edinen yeni malik ihtiyacı nedeniyle kira sözleşmesini feshi için dava açabilecektir. İşbu davanın açılabilmesi için aşağıdaki şartlar gerekmektedir:
Kiralananı sonradan edinen kişinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi olması,
Taşınmaz ihtiyacının, sürekli, gerçek, samimi ve zorunlu olması,
Taşınmazı edinme tarihinden 1 ay içerisinde durumu yazılı olarak kiracıya bildirmek koşulu ile 6 ay sonra dava açılması yahut sözleşme süresinin bitiminden başlayarak 1 ay içerisinde dava açılması gerekmektedir.
Bu üç şartın birlikte gerçekleşmesi halinde yeni malik dava açarak kiralananın ihtiyaç sebebiyle tahliyesini talep edebilecektir.
Tahliye davasında görevli ve yetkili mahkeme hangisidir?
Yeni malikin ihtiyacı sebebiyle tahliye davasında görevli ve yetkili mahkeme, dava konusu taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesi'dir.
Yeniden kiralama yasağı nedir?
Yeni malik, dava ile ihtiyacı sebebiyle kiralananın tahliyesini sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı 3 yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Yeni malikin, bu hükümlere aykırı davranarak haklı sebebe dayanmaksızın 3 yıl içinde taşınmazı bir başkasına kiralar ise, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan 1 yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür. Kiracı açacağı dava ile tazminat talep etme hakkına sahiptir.
Önemle belirtmek gerekir ki, kiralanan ihtiyaç sebebi gerekçe gösterilmiş olsun olmasın, dava dışı bir yöntemle tahliye edildi ise yeniden kiralama yasağı kapsamına dahil olunamayacak ve eski kiracının tazminat talep hakkı bulunmayacaktır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Kira ilişkisinden kaynaklanan hukuki süreçler sıkı takip edilmez ise telafisi güç hak kaybına sebep olma riski taşır. Dolayısıyla kira hukuku ile ilgili yasal süreçler hakkında bir avukata danışmanız önemlidir.
Pan & Partners olarak, kira hukuku ile ilgili tüm yasal süreçlerde her zaman yanınızda olduğumuzu ve hukuki destek vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.
Unutmayın: Haklarını savunmak kişinin en değerli savaşıdır!
Not: Bu yazı, bilgilendirme amaçlıdır ve yasal tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu ile ilgili yasal düzenlemeler ve haklarınız hakkında bilgi edinmek için bir avukata danışmanız tavsiye edilir.
Comentarios